SWY 22 - Reflexions

Το κάθε μέλος της Ελληνικής Αποστολής έχει τη δική του/της ιστορία να διηγηθεί γι' αυτό το μοναδικό πρόγραμμα και τη μοιράζεται παρακάτω με λίγες λέξεις...


Το γεγονός ότι ήμουνα αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής στο 22ο Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου με αντάμειψε βαθιά, δεδομένου ότι εμβάθυνε τη γνώση μου σε άλλους πολιτισμούς και επιπλέον, αλληλεπιδρώντας με άλλους συμμετέχοντες, έμαθα περισσότερα για τον εαυτό μου, τις ικανότητές μου και τις επιλογές που μου προσφέρονται στη ζωή. Ανακάλυψα νέα πράγματα και μοιράστηκα τους προβληματισμούς και τις απόψεις της χώρας μου, ενώ έγινα στενός φίλος και δάσκαλος για ένα σύνολο ανθρώπων από διαφορετικές εθνικότητες. Το δώρο της συμμετοχής στο SWY μπορεί μόνο να γίνει κατανοητό πλήρως από τους κατά προσέγγιση 6000 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αυτό στο παρελθόν.
Είμαι υπερήφανος που πέρασα 50 ημέρες με τους συμμετέχοντες του SWY22. Μου δείξατε τι σημαίνει ανάληψη ευθυνών, ομαδική εργασία, ειλικρινή συναισθήματα, ανοικτή καρδιά και αφοσίωση. Σε όλη τη διαδρομή ήρθαμε κοντά ο ένας στον άλλο, μοιραστήκαμε στιγμές της ζωής μας, γελάσαμε, κλάψαμε, χορέψαμε, κάναμε ονειρευτήκαμε μαζί. Σας ευχαριστώ για το μεγάλο δώρο που μου δώσατε. Τη φιλία σας!

Ανοίξτε τα μάτια σας, νιώστε το Πλοίο και δείτε πώς μπορείτε να ωφεληθείτε απ' αυτό.
Μιλήστε σε όσους περισσότερους συμμετέχοντες μπορείτε και μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με τον κόσμο.
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο έχετε επιλεγεί για να γίνεται μέλος της οικογένειας SWY.
Αγκαλιάστε το, απολαύστε το ταξίδι και θα βγείτε «μεταμορφωμένοι»

Κωνσταντίνος Τσιγκαράς


Φως!!!
Έτσι μόνο μπορώ να περιγράψω την εμπειρία που έζησα, για δύο σχεδόν μήνες, στο 22ο Πλοίο για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Νεολαίας.
Ένα Φως το οποίο πλημμυρίζει κι ανανεώνει την Ψυχή μου, κάνοντάς με να δεθώ απόλυτα και πραγματικά με Ανθρώπους που πριν όχι μόνο δεν θα συναντούσα, αλλά και που αν θα συναντούσα ούτε καν θα προσπαθούσαμε να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον!
Ένα Φως το οποίο, λαμπυρίζοντας παιχνιδιάρικα, μεταβάλλει τις οπτικές μου γωνίες για τον εαυτό μου, τους Ανθρώπους, την Φύση, τον Κόσμο ολάκερο!
Ένα Φως το οποίο εμπλουτίζει, ενισχύει, ενδυναμώνει και αναπτύσσει τόσο τον εαυτό μου όσο και το δίκτυο των Ανθρώπων τους οποίους θεωρώ Φίλους, Συνεργάτες, Εταίρους και Συντρόφους στον μεγάλο αγώνα ν' αφήσουμε αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο απ' ότι τον βρήκαμε.
Νιώθω ευλογημένος (απ' τον Θεό; απ' την Φύση; απ' την Ανθρωπότητα; απ' την Πατρίδα μου; απ' την Ιαπωνία; τι σημασία έχει;;;) που έζησα αυτήν την εμπειρία! Ναι, είμ' έτοιμος να μετατρέψω αυτήν την εμπειρία ζωής σ' ένα ζον βίωμα ζωής! Να στρέψω το Φως σε Αγάπη!!!

Μιχαήλ Δημ. Δρακομαθιουλάκης


«Άκουγα πώς η εμπειρία της συμμετοχής στο SWY είναι μοναδική...
Ήξερα πώς πρόκειται να ζήσω μια απίστευτη εμπειρία που θα μου μείνει αλησμόνητη...
Γυρίζοντας όμως πίσω συνειδητοποίησα πως δεν πρόκειται μόνο για μοναδική εμπειρία....
Ο μικρόκοσμος που μεγάλωσα δεν υπήρχε πια...
Η αντίληψη μου για κάθε τι είχε πλέον αλλάξει…
Η δημοκρατία δεν είναι κάτι αυτονόητο για όλους…
Μπορείς να χαμογελάς ακόμα κι αν δυσκολεύεσαι να βρεις φαγητό να ζήσεις…
Η θρησκεία δεν κάνει την διαφορά, αλλά οι άνθρωποι…
Έχουμε όλοι την δυνατότητα να βιώσουμε το τι σημαίνει SWY προσπαθώντας να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, ειρηνικό και βοηθώντας τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη..
Αλήθεια λέω…»

Παναγιώτης Μαμουζάκης


To Ship for World Youth είναι σαν μια εμπειρία καταθέσεων. Όσο δανείζεις στοιχεία από την προσωπικότητα, το χρόνο και τη δημιουργικότητά σου, όσο ασχολείσαι τελικά μαζί της, τόσα σου δίνει πίσω, και πολλές φορές πολλαπλάσια. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά του μεγαλείου της διοργάνωσης: 270 συμμετέχοντες από 13 χώρες, 53 μέρες, επίσκεψη σε 4 χώρες, 7 courses, αμέτρητες δραστηριότητες, αναρίθμητες στιγμές. Οι δεσμοί που δημιουργούνται μεταξύ νέων ανθρώπων δείχνει την διάθεση όλων να συνεργαστούν για έναν καλύτερο, πιο ανθρώπινο και ειρηνικό κόσμο. Παράλληλα, η αναπόφευκτη σύγκριση με την καθημερινότητα, την κουλτούρα και το σύστημα αξιών της κάθε χώρας έκανε καθέναν από εμάς να αναρωτηθούμε σε βάθος τί είναι πραγματικά σημαντικό τελικά στη ζωή μας. Το ταξίδι αυτό μας έκανε σίγουρα σοφότερους.

Γρηγόρης Κόντος


Δεν έχω λόγια ούτε λέξεις. Δεν υπάρχουν πραγματικά λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την εμπειρία πάνω στο πλοίο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και ήμουν τυχερός που συμμετείχα στο πρόγραμμα αυτό. Οι άνθρωποι που γνώρισα, τα μέρη που επισκέφτηκα, οι διαπολιτισμικές σχέσεις και οι συζητήσεις με ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, ήταν πράγματα που με έκαναν να νιώσω ότι ζω σε ένα διαφορετικό κόσμο. Ο κόσμος του “Ship for the World Youth”.

Αλέξανδρος Ιατρίδης


Τι να πει κανείς για την ευκαιρία που μας δόθηκε απο την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, μια εμπειρία που τουλάχιστον εγώ στα 28 μου χρόνια δεν είχα ξαναζήσει. Το να ανήκει κανείς σε μία διεθνή οικογένεια με φίλους και από τις 5 ηπείρους, να ζήσει για τόσες μέρες με αγνώστους που γίνονται φίλοι μέσα από τα βιώματα που ζήσαμε μαζί. Επισκεφτήκαμε προορισμούς που είχα μόνο ονειρευτεί ότι μπορεί να έβλεπα, έγινα φίλη με άτομα αξιόλογα που δεν θα είχα ούτε καν γνωρίσει διαφορετικά, μπορώ να πω με ευχαρίστηση ότι το πρόγραμμα αυτό ξεπέρασε κάθε προσδοκία που μπορεί να είχα, θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε του δινόταν αυτή η ευκαιρία.

Αντιγόνη Μαργαρίτη


Μία συγκλονιστική εμπειρία, ένας καταιγισμός διαπολιτισμικής πληροφορίας, αληθινές ανθρώπινες σχέσεις που συναγωνίζονται ακόμα και τις ομοιοπολικές στην ισχύ τους, ένας συνδυασμός απίστευτος που ακούει στο όνομα «Ship for world youth». Μια οικογένεια που δημιουργήθηκε σε δυο μόλις μήνες, ένα πλοίο που κατάφερε να χωρέσει όλη την υφήλιο, είναι πράγματα που δεν θα πίστευα πότε ότι υπάρχουν. Και όμως ήταν όλα αληθινά, τόσο αληθινά που φαίνονταν ψεύτικα στα μάτια μου. Έτσι λοιπόν άνοιξα τα μάτια μου και είδα τα χρώματα, άρχισα να ακούω διαφορετικές διαλέκτους, ξεκίνησα να αφουγκράζομαι ιδέες που πιο πριν δεν τολμούσα να σκεφτώ και όλα αυτά με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές και η ποικιλομορφία υπάρχουν για να μας ενώνουν, όχι να μας παρασέρνουν στο φαύλο κύκλο της ξενοφοβίας.

Πέτρος Α. Παπακώστας


Γυρίζοντας από το πρόγραμμα όλοι σε ρωτάνε «Και για πες πως πέρασες!;»
Προσπαθώ να δώσω μια απάντηση αλλά μου είναι δύσκολο… έχουν περάσει 16 μέρες από την επιστροφή μας στην Ελλάδα και ζω ακόμα στους ρυθμούς του προγράμματος. Είναι μια τόσο έντονη δραστηριότητα που σε βάζει σε ένα πνεύμα διαφορετικό, σε ένα χώρο που δεν έχεις φανταστεί και σε μια θέση που αρχίζεις και σκέπτεσαι, νοιώθεις, μαθαίνεις, αντιλαμβάνεσαι, συνειδητοποιείς πράγματα και καταστάσεις που ήδη γνωρίζεις αλλά η διαφορά είναι ότι μπορεί να είναι και η πρώτη φορά που κάθεσαι να τα αντιμετωπίσεις.
Είναι μια εμπειρία που αν δεν την ζήσεις δεν πρόκειται να καταλάβεις ότι και αν σου πω ότι και αν σου περιγράψω!!!!


Κρίστα ΜήτρουΤο 22ο Παγκόσμιο Πλοίο Νεολαίας μου έδωσε την ξεχωριστή ευκαιρία να βιώσω μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη για πάντα μέσα μου. Δύσκολα μπορεί κάποιος να διατυπώσει με λέξεις την κάθε στιγμή που ζούσε και το κάθε συναίσθημα που τον κυριαρχούσε. Το καθετί διαδραματιζόταν στα πλαίσια διασταύρωσης της πολιτισμικής κουλτούρας κάτι το οποίο προσωπικά με βοήθησε να σεβαστώ περισσότερο τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού και να διευρύνω τις πολιτισμικές μου γνώσεις. Είναι αλήθεια πως με καταβάλουν ανάμεικτα συναισθήματα από την διαμονή μας στα λιμάνια των χωρών που επισκεφτήκαμε, και αυτό γιατί ενώ με μάγεψε η εξωτική ομορφιά της Σιγκαπούρης και τα ψηλά και μοντέρνα κτίρια των U.A.E. αξέχαστα θα μείνουν η συγκίνηση και τα βαθιά ανθρώπινα αισθήματα που ένιωσα για τους ανθρώπους της Ινδίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι για μένα η αρχή μιας νέας ζωής με πιο διευρυμένους ορίζοντες και περισσότερους φίλους, με τους οποίους μοιράστηκα τόσες ξεχωριστές και όμορφες στιγμές.

Μαρία Βάσσου


Είναι τόσο δύσκολο να περιγράψεις κάτι τόσο μεγάλο σε μια κόλα χαρτί. Πάντως με τη μηδαμινή σχεδόν εμπειρία των δεκαοχτώ χρόνων μου μπορώ σίγουρα να πω ότι το πρόγραμμα SWY είναι ίσως ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε έναν νέο άνθρωπο. Πέρα από τις χώρες που επισκεφτήκαμε , όπου η καθεμία είχε να μας διδάξει κάτι διαφορετικό- από την εκσυγχρονισμένη Ιαπωνία στην τριτοκοσμική Ινδία- , το ποιό σημαντικό για μένα ήταν κυρίως η διαπολιτισμικότητα και η αλληλεπίδραση που υπήρξε με τα άλλα παιδιά μέσα στο πλοίο. Οι δραστηριότητες που οργανώθηκαν όπως συζητήσεις, σεμινάρια, καθώς και καλλιτεχνικές, πολιτισμικές και αθλητικές δραστηριότητες , όπως και ο ελεύθερος χρόνος που είχαμε , συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση των μεταξύ μας διαφορών και στην ανάπτυξη στενότατων σχέσεων. Ύστερα από το τέλος του ταξιδιού συνειδητοποιώ ότι ο τρόπος σκέψης σχεδόν σε όλα τα θέματα ατομικά- συλλογικά, τοπικά-διεθνή έχει αλλάξει ραγδαία. Σίγουρα μου έδωσε μία γερή ώθηση να κάνω πράγματα για να αλλάξω και εγώ κάτι σε αυτό τον κόσμο!

Φοίβη Βλαστού


Μερικές φορές το μυαλό παίζει άσχημα παιχνίδια. Πριν φύγω ήμουν μέσα στη μιζέρια ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήμουν χαρούμενη που θα ζούσα μια τέτοια εμπειρία και θα έκανα ένα τέτοιο ταξίδι. Νόμιζα ότι γυρνώντας, οι φίλοι μου δε θα μου πολυμιλούσαν... Η συνέχεια...? Φανταστική... Καταρχήν όλοι μου μιλάνε. Και όχι μόνο... Τώρα μου μιλάνε άνθρωποι από όλο τον κόσμο... Αυστραλία, Μπαχρέιν, Εκουαδόρ, Αίγυπτο, Ιαπωνία, Ινδία, Κένυα, Ομάν, Σρι Λάνκα, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη... και μάλιστα συνέχεια. Νιώθω τόσο γεμάτη μετά από αυτό το ταξίδι... Καλύφθηκαν πολλά πράγματα και αισθήσεις. εικόνες νέων χωρών και κόσμων. Μυρωδιές και Γεύσεις. Διαπροσωπικές σχέσεις, φιλίες, έρωτες. Γνώσεις και ιδέες για νέα πράγματα και δραστηριότητες. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο μετά από αυτό το ταξίδι. Μπήκαμε σε μια μεγάλη παρέα, γίναμε οικογένεια για 2 μήνες και θα παραμείνουμε έτσι. Γιατί το θέλουμε, γιατί μας αρέσει, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς... Και με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναγίνουμε μέρος αυτού του προγράμματος. Εγώ τουλάχιστον το υποσχέθηκα στον εαυτό μου...

Αννα Χειμώνα