HOMESTAY + 1 project


Τα μέλη του συλλόγου των αποφοίτων από το SWY Ελλάδος συμφώνησαν και έθεσαν σε εφαρμογή το πρότζεκτ Homestay+1. Ουσιαστικά είναι μια προαιρετική προτροπή σε πρώην συμμετέχοντες που επισκέπτονται την χώρα μας για διακοπές να μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες κατά τόπους δραστηριότητες αλλά και να συμβάλλουν στην κοινωνική ανέλιξη (πχ. επίσκεψη σε σχολείο κ.α.).

Από το 2001 τα μέλη του SWY Ελλάδος είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν άτομα πάνω από 25 χώρες του κόσμου. Συμμετέχοντες και φίλοι όχι μόνο από το πρόγραμμα "Πλοίο για τους νέους του κόσμου" αλλά και από το αδερφό πρόγραμμα "Πλοίο για τους νέους της Νοτιοανατολικής Ασίας".

Κάποια παραδείγματα από το πρότζεκτ Homestay+1 που έχουν οργανωθεί είναι:
- Ασία στο επίκεντρο
- Η Αγία Βαρβάρα συναντά την Ιαπωνία

Πρόσφατα η Ελληνική αποστολή από το 22ο SWY συναντήθηκε με τον νέο Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς. Στην συνάντηση συζητήθηκε πώς το πρότζεκτ Homestay+1 του συλλόγου μας θα μπορούσε να συνδυαστεί με προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς αλλά και με προγράμματα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Διαβάστε παρακάτω ένα ακόμα από τα πιο πρόσφατα προγράμματα που έλαβε χώρα τον Απρίλιο κατά την διάρκεια της παραμονής του Τάρο Γιασούχι (Συμμετέχων στο 22ο Πλοίο για τους νέους του Κόσμου) στην Ελλάδα.
 


Στα πλαίσια του πρότζεκτ Homestay+1 και σε συνεργασία με το 3ο σύστημα Αεροπροσκόπων του Δήμου Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε μια κοινή δράση του SWYGreece AA και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Κατά την διάρκεια της φιλοξενίας στην χώρα μας του Taro %Yasuhi πρώην συμμετέχοντα στο SWY22, πραγματοποιήθηκε μία δραστηριότητα στα πλαίσια της προκαθορισμένης συγκέντρωσης της ομάδα προσκόπων (11 έως 15 ετών) στις 18/4/2010.

Συγκεκριμένα οι μικροί πρόσκοποι κατά την διάρκεια ενός μεγάλου παιχνιδιού είχαν σκοπό να βρουν τον Γιαπωνέζο Σαμουράι. Ολοκληρώνοντας λοιπόν το παιχνίδι προς μεγάλη τους έκπληξη συνάντησαν έναν πραγματικό γιαπωνέζο, τον Τάρο ντυμένο με παραδοσιακή Γιαπωνέζικη ενδυμασία. Τους έμαθε να χορεύουν και να τραγουδούν τον παραδοσιακό χορό των γιαπωνέζων ψαράδων (Soran). Στην συνέχεια ζήτησε σε κάθε μια από τις ενωμοτίες (υπό-ομάδες) να του ζωγραφίσουν όπως φαντάζονται μια ημέρα τους στην Ιαπωνία. Τα παιδιά προσπάθησαν να συγκεντρώσουν ότι ήξεραν από την Ιαπωνία και να τα αποτυπώσουν σε ένα κομμάτι χαρτί.

Βασιζόμενος στις μέχρι τότε γνώσεις των παιδιών προσπάθησε να αποσαφηνίσει ενδεχομένως μπερδεμένες ή ελλιπείς, όπως ήταν φυσικό, γνώσεις των παιδιών και τους έδωσε με σαφή σύντομο και περιεκτικό τρόπο τη δυνατότητα να κατανοήσουν ακόμα πιο πολλά στοιχεία για την Ιαπωνία άλλα και τον καθημερινό τρόπο ζωής του.

Στην συνέχεια απάντησε τους έδειξε τεχνικές Οριγκάμι, πώς δηλαδή μπορούν να δημιουργήσουν όμορφες κατασκευές με ένα κομμάτι χαρτί. Τέλος παρακολούθησε μια μικρή επίδειξη καράτε από παιδιά που ήδη κατέχουν γνώσεις της πολεμικής αυτής τέχνης. Αφού ολοκληρώθηκε το επίσημο κομμάτι της συνάντησης κάθισε για αρκετή ώρα με τους μικρούς προσκόπους και συζήτησε μαζί τους απαντώντας σε όλες τις απορίες που είχαν να του θέσουν.

Η ανατροφοδότηση που έλαβε ο σύλλογος μας ήταν η καλύτερη τόσο από τους μικρούς προσκόπους όσο και από τους ενήλικες βαθμοφόρους που είναι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα των παιδιών καθώς τους βοήθησε να προάγουν την "Κοινωνική συνεργασία", έναν από τους Πέντε τομείς ενδιαφέροντος τους οποίους καλούνται να καλύψουν για την σωστή πραγμάτωση του προσκοπικού προγράμματος που ως σκοπό έχει να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες, να παραδώσει δηλαδή στην κοινωνία άξιους, χρήσιμους, ηθικούς και υπεύθυνους πολίτες.